Aanbevolen regio's en populaire streken in Kroatië

Adriatische kust

De Adriatische kust van Kroatië is één van de mooiste kustgebieden in Europa. De kust bestaat hier voornamelijk uit rotsen en kiezelstranden. Langs de kust vind je mooie eilanden, lieflijke baaien en inhammen en azuurblauw water.

Dalmatië

Dalmatië is een kuststrook in het zuidwesten van Kroatië. De kuststrook loopt van het eiland Rab in het noorden tot de baai van Kotor in het zuiden, met in de periferie de Zagora, de strook voorbij de bergen en heuvels die de kuststrook afbakenen.

Centraal-Kroatië

Centraal-Kroatië is het gebied rond Zagreb tot aan de Adriatische Alpen in het zuiden. Je vindt er een heuvelachtig, bosrijk landschap met middeleeuwse stadjes en kastelen. Ook de hoofdstad Zagreb ligt in dit deel van het land.

Istrië

Istrië ligt in het westen van Kroatië. Het omvat het grootste gedeelte van het Istrische schiereiland. Je vindt in Istrië oude romeinse steden, mooie bergdorpjes, beschermde natuurgebieden en lokale producten, zoals olijfolie, truffels en wijn.

Kvarner

De Kvarner baai is een prachtige baai in het noorden van de Adriatische Zee, gelegen tussen het Istrische schiereiland en de noordelijke Kroatische kust. De grootste eilanden in de Kvarner zijn Cres, Krk, Pag, Rab en Lošinj.

Lika - Karlovac

Lika is een bergachtig gebied in Kroatië, deel van de Dinarische Alpen. Het grootste gedeelte ligt in de provincie Lika-Senj. Een gebied rijk aan bossen, water en uniek vanwege de ongerepte natuur waarin je kunt genieten van rust en stilte.

Midden-Kroatië

Het midden van Kroatië is een oase van rust met glooiende hellingen, oude bossen en wijngaarden met daartussen rivieren. Je vindt er middeleeuwse steden, kastelen, thermen en prachtige natuur en groene landschappen.

Slavonië

Slavonië is een regio in het noordoostelijk deel van Kroatië. Het gebied grenst aan Servië, Bosnië en Herzegovina en Hongarije. Slavonië is onderdeel van de Pannonische vlakte met veel landbouw, natuurparken en oude kastelen.

KrK

Op het eiland Krk kun je genieten van de fraaie natuur, stranden en gezellige kustplaatsjes. In het zuidoosten vind je een ruig en kaal berglandschap en in het noordwesten is het prachtig groen, met bossen, akkers en unieke flora.

Natuurvakantie in Kroatië

Natuurkamperen in Kroatië

Kamperen aan zee, dicht bij een rivier, op een eiland of op het platteland? Dat kan op een natuurcamping in Kroatië. Midden in de natuur kom je volledig tot rust en geniet je van de frisse buitenlucht en het vogelgezang. Kies je voor een natuurcamping met comfort, een modern sanitairgebouw en stroom of ga je liever back to basic, ver weg van de bewoonde wereld? Elke natuurcamping heeft zijn eigen unieke mogelijkheden! Zo kan je overnachten in je eigen tent of caravan, in een lodgetent, op het water of in een boomhut. De kinderen vermaken zich met spelen op het strand of het bouwen van een hut aan de rand van het bos, terwijl jij volledig tot rust komt in de prachtige natuur. Creëer op een natuurcamping in Kroatië je eigen avontuur met de kinderen of zijn tweeën.

Unieke mix van natuurschoon

Kroatië biedt een unieke mix van mediterrane flair met een rauwere Balkan-tint, van stranden en prachtige eilanden versus historische vestingsteden en idyllische havenplaatsjes. Met een azuurblauwe zee, een groen binnenland, volop Italiaanse invloeden in de historie en keuken én enkele van de mooiste natuurparken ter wereld.

De eilanden van Kroatië

De honderden eilanden voor de Kroatische kust nodigen uit voor een natuurverblijf aan fraaie witte kiezelstranden tussen helderblauwe rotsbaaien en overweldigend natuurschoon. Voor de kust van Istrië vind je de Brijuni-eilanden. De grootste en bekendste eilanden van Kroatië zijn de eilanden in de Kvarnerbaai. Dit zijn Krk (het gouden eiland), Cres, Rab en Lošinj. De eilanden voor de kust van Dalmatië zijn opgedeeld in noord- midden- en zuid Dalmatische eilanden. De Noord-Dalmatische eilanden in de regio Dalmatië strekken zich uit van het eiland Pag in het noorden, tot het eiland Zlarin voor de kust van Šibenik. De Midden-Dalmatische eilanden bevinden zich voor de kust van Split. De Zuid-Dalmatische eilanden bevinden zich ten noordwesten van de kust van Dubrovnik.

De mooiste plekken van Kroatië

  • Het schiereiland Istrië heeft mooie (kiezel)stranden en een (vrij) ongerept binnenland.
  • Het mooie Nationaal Park Plitvicemeren: meren, watervallen, dammen en bossen.
  • De prachtige Kvarnerbaai met de mooiste eilanden van Kroatië.
  • Het gouden eiland Krk, een van de mooiste eilanden, stranden, baaien en wijngaarden.
  • De kastelen, stranden en watervallen van het Nationaal Park Šibenik & Krka.
  • Split en de nabijgelegen eilanden Brač, Hvar en Vis.